Değerli Ziyaretçimiz ! Tüm Derslerle İlgili Konu Anlatımlarını, Ders Notlarını, Yazılıları, Testleri, Slaytları, Sunumları, Videoları ve Her Türdeki Dökümanı Sizlere Ücretsiz Olarak Sunmaktayız.Bu Kaynaklardan Sorunsuzca,Özgürce Yararlanabilmek İçin {BURAYA TIKLAYARAK ÜYE} Olmanız Gerekmektedir! Üye Olmadan da Bize Kolayca Ulaşıp Mesaj Yollayabilirsiniz {TIKLAYINIZ}    
DersKaynak.Com / Tüm Derslerde Tam Destek !  

Anasayfa Kimler Online Yeni Mesajlar Konularım Bugünkü Mesajlar Site Map
Geri git   DersKaynak.Com / Tüm Derslerde Tam Destek ! > Ortaokul > Ortaokul Türkçe
Facebook Facebook

Yeni Konu aç  Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 24.12.11, 17:39 #1 (Konu Linki)
Yönetici

rüveydaa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Durumu: rüveydaa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyelik: 15.11.11
Yaş: 15
Nerden: osmaniye
Okulu: O.Atatürk Lisesi
Sınıf: (.)
Meslek: Öğrenci..
Konular: 619
Mesajlar: 559
Takımı: ♥..BeŞiKtAş...♥
Teşekkür Etmiş: 570
Teşekkür Almış: 690
Hobim: müzik dinlemek,gitar çalmak...
Iccon20(10) Cümlenin ögeleri testi Cümlenin ögeleri testi

1. "Rıhtımdaki yalıya mermer iki üç basamakla çıkılırdı." Cümlesinin öğeleri hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Dolaylı t. - Zarf t. - Yüklem
B) Özne-Dolaylı t. - Zarf t.-Yüklem
C) Özne - Nesne - Zarf t. - Yüklem
D) Dolaylı t. - Dolaylı t. - Yüklem


2. "İkindiden sonra kadınlar, avludaki incir ağacı¬nın gölgesindeki sedirde çay içiyorlar."
Cümlesinin öğeleri aşağıdakilerin hangisin¬de doğru olarak verilmiştir?
A) Özne-Zarf t. -Dolaylı t. -Yüklem
B) Özne-Dolaylı t. - Belirtili n. - Yüklem
C) Zarf t. - Özne - Dolaylı t. - Belirtisiz n. -yüklem
D) Zarf t. - Dolaylı t. - Belirtisiz n. - Yüklem

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yükleme yönelteceğimiz "neyi" sorusunun cevabı bir sıfat tamlamasıdır?
A) Okulda kimseyi üzmeyiniz.
B) Çocuğun yüzü gülmeye başladı.
C) Camdan, yağan karı seyrettik.
D) Solmuş çiçekler boynunu bükmüş.

4. "Kuş cıvıltıları" sözü aşağıdaki cümlelerin han¬gisinde "özne" görevinde kullanılmıştır?
A) Bu neşeli şarkılar, kuş cıvıltılarıdır.
B) Kuş cıvıltılarından, kapı zilini duymadım.
C) Kuş cıvıltılarını her sabah duyuyorum.
D) Sabah kuş cıvıltıları ormanı kaplar.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne-yük-lem uyumu vardır?
A) Mine ve ben o güzel günleri yaşamıştım.
B) Kulakları eskisi gibi işitmiyordu.
C) Kuğular şimdi göçmüşlerdir.
D) Çiftlikteki atlar durmadan koşuyorlardı.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla tümleç vardır?
A) Eskiden, köyümüz ve çevresi güzelmiş.
B) Sonbaharda buralar güneşsizdir.
C) Eskiden köylerimizin çoğu okulsuzmuş.
D) Sıcaktan, yazın uyuyamıyordu.

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin öğeleri
"Tümleç-özne-yüklem" şeklinde sıralanmıştır?
A) Köye bir yabancı gelmişti.
B) Güneş balçıkla sıvanmaz.
C) 0 gün şehirden ayrılmıştım.
D) Ağaçların yaprakları dökülmüş.


8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne, soyut bir isimdir?
A) İhtiyar adam yine sabahleyin yürüyordu.
B) Sevgi, herkesin muhtaç olduğu bir gıdadır.
C) Sevgi, bugün size gelecek mi?
D) Yağmurun etkisiyle saat kulesi yıkılmış.

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi, bir deyimdir?
A) Bana yardım eden, o yaşlı adamdı.
B) Yaşlı hanım, dayımın öğretmeniymiş.
C) Televizyondaki konuşması göz doldurdu.
D) Bu kış, tam üç kez nezle oldum.


10. "Kış rüzgârları pencereden girerek yüzümüzde dolaşıyor." Yukarıdaki cümlenin öge dizilişi nasıl olmalıdır?
A) Özne-Dolaylı T.-Zarf T.-Yüklem
B) Nesne-Dolaylı T.-Zarf T.-Yüklem
C) Özne-Zarf T.-Dolaylı T.-Yüklem
D) Nesne-Zarf T.-Dolaylı T.-Yüklem


11. "Aralanan perdenin gerisinde uykuya karışmış kentin semasında bulutsuz bir gökyüzü ve yıldız¬lar vardı."
Yukarıdaki cümleyi öğelerine ayırdığımızda sıralama nasıl olmalıdır?
A) Özne-Nesne-Yüklem
B) Dolaylı T.-Özne-Yüklem
C) Dolaylı T.-Zarf T.-Yüklem
D) Özne-Dolaylı T.- Yüklem

12. "Kişi, evinden ve evdekilerden sonra sokağını, mahalle veya köyünü tanır." Cümlesinin öge dizilişi aşağıdakilerden han¬gisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Özne-B.li Nesne-Yüklem
B) Zarf Tümleci-B.li Nesne-Yüklem
C) Özne-Zarf Tümleci-B.li Nesne-Yüklem
D) Özne-Dolaylı Tümleç-B.li Nesne-Yüklem


13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğelere ayırmada yanlışlık yapılmamıştır?
A) Bazen /dinlenmek için /güzel şeyler /düşün¬meye /çalışıyorum.
B) Son çalışmalardan sonra /park ve bahçeler /güzel /olmuş.
C) Ödevlerinizi /zamanında/teslim etmeniz gerekiyor.
D) Cevap anahtarını hazırlamadan uyumam /mümkün değil.


14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne bir be¬lirtili isim tamlamasıdır?
A) Biz gelene kadar ev yanmış.
B) Senin kalemini ben kırdım.
C) Demir kapı yavaşça açıldı.
D) Onun kuşu dün kaçtı.

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğelere ayırmada yanlışlık yapılmıştır?
A) Gözleri /uzaktaki kayığa /takıldı.
B) Yol /kıvrım kıvrım /ilerliyor.
C) Suyu berrak ve bol /bir dere /akıyordu.
D) O sonsuz güzelliği /bir daha /gördüm.

16. "Pencerenizden gördüğünüz dağın doruğunda öylece duran karın içinden başını çıkartan kardelen çiçeğini yazmışsınız."
Yukarıdaki cümleyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Cümlenin yüklemi "kardelen çiçeğini yazmış-sınız"dır.
B) Cümlenin öğeleri sadece tümleç-nesne ve yüklemdir.
C) Öğeleri "Dolaylı T.-Zarf T.-Nesne-Yüklem" dir.
D) Ögeleri"Gizli Özne-Nesne-Yüklem" dir.

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğeler yan¬lış, ayrılmıştır?
A) Gökyüzünde /bir bir /söndü /yıldızlar.
B) Bir karanlık /geldi /gittiğin yerlere.
C) Teşbih misali /ümitlerim /vardı.
D) Sen giderken /dağılıverdiler/birden.

18. Eşyayı tanırken hepimiz sadece dışından Esrarına yol bulduk onun anlatışından Yukarıdaki cümlenin öge sıralanışı aşağıda-kilerin hangisinde doğru verilmiştir?
A) Zarf t. - Dolaylı t. - Yüklem -Dolaylı t.
B) Zarf t. - Özne - Dolaylı t. - Yüklem - Dolaylı t.
C) Dolaylı t. -Özne-Dolaylı t. -Yüklem-Zarf t.
D) Dolaylı t. -Dolaylı t. -Yüklem-Dolaylı t.

19. "Hiç bir dost ve arkadaş gözüyle karşılaşmayan kara gözleri, ruhunun zilletini ve acılarını büyük bir sır gibi saklamıştı."
Cümlenin öğeleri aşağıdakilerden hangisin¬de sırasıyla verilmiştir?
A) Özne-Zarf T.-Yüklem
B) Dolayı T.-Özne-Yüklem
C) Özne-Nesne-Zarf T.-Yüklem
D) Özne-Yüklem

20. Aşağıdakilerden hangisinde öğelere ayırma¬da bir yanlışlık yapılmıştır?
A) Yine bir akşam / yemekten /henüz kalkmıştık
B) Bu düşünce / beni / öylesine /korkutuyordu ki
C) Deniz kıyısı boyunca / altın aramaya / çıkmış.
D) Annem / beni okutup adam etmek için / çalıştı.





CEVAPLAR

1. A 2. C 3. C 4. D 5. B 6. D 7. A 8.B 9.C 10. C 11.B 12. C 13. D 14. D 15. C 16. D 17. C 18. B 19. C 20. A

__________________



Yasin Burak ~

Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 24.12.11, 17:49 #2 (Konu Linki)
Site Kurucusu

uzman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Durumu: uzman isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyelik: 05.12.08
Nerden: Akdeniz Bölgesinden
Meslek: Eğitim-Öğretim
Konular: 36092
Mesajlar: 37.049
Takımı: Galatasaray
Teşekkür Etmiş: 485
Teşekkür Almış: 1.989
Hobim: Öğrenmek ve Öğretmek
Standart Cevap: Cümlenin ögeleri testi Cevap: Cümlenin ögeleri testi

elinize sağlık teşekkürler

__________________

Eser Sahiplerine : Sitemizdeki Tüm Konular, İnternet Kaynaklarından Derlenmiştir. Sitemizde, Size Ait Olduğuna İnandığınız Paylaşılmış Bir Konu Varsa ve Siz de Paylaşımın Siteden Kaldırılmasını ya da Değiştirilmesini İstiyorsanız; Bir Üyelik Alıp Bize Özel Mesaj Göndermek Yoluyla ya da derskaynak.com@gmail.com Mail Adresine Mail Göndermek Yoluyla ya da Sitenin Altında Yer Alan İletişim Kısmına Tıklayıp Bize Haber Vermek Suretiyle veya Üstteki Ziyaretçi Defteri Kısmına Yazmak Suretiyle Paylaşılmış Konu Hakkındaki İsteğinizi Bildirin, Biz de En Kısa Sürede İsteğinizi Yerine Getirelim ! Bilmeden, Farkında Olmadan Sizleri Kırdıysak, Üzdüysek Affola ! Herkese Selamlar...
Alıntı ile Cevapla
Okunmamış 24.12.11, 18:21 #3 (Konu Linki)
Yönetici

rüveydaa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Durumu: rüveydaa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyelik: 15.11.11
Yaş: 15
Nerden: osmaniye
Okulu: O.Atatürk Lisesi
Sınıf: (.)
Meslek: Öğrenci..
Konular: 619
Mesajlar: 559
Takımı: ♥..BeŞiKtAş...♥
Teşekkür Etmiş: 570
Teşekkür Almış: 690
Hobim: müzik dinlemek,gitar çalmak...
Standart Cevap: Cümlenin ögeleri testi Cevap: Cümlenin ögeleri testi

bişe değil...

__________________



Yasin Burak ~

Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
cumlenin, ogeleri, testi

Seçenekler
Stil



Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Bu site en iyi 1024'e 768 ekran çözünürlüğünde izlenmektedir.Ekran Ayarlarınızı Düzenleyiniz.
İletişim Adresileri : Bize "derskaynak.com@gmail.com" a mail göndererek veya üye olup "Özel Mesaj" göndererek ya da üstteki "İletişim" bölümüne tıklayarak kolayca ulaşabilirsiniz.
YASAL UYARI : Sitemizdeki paylaşımların çoğu internet kaynaklarından derlenmiştir. Amacımız öğrencilere ve kaynak ihtiyacı olanlara yardımcı olmaktır. Ayrıca sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı da amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan “Yer Sağlayıcı” olarak hizmet vermektedir. 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve TCK'nın 125. maddesine göre sitemizdeki üyeler yaptıkları paylaşımlardan sorumludur.Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri "derskaynak.com@gmail.com" isimli iletişim mail adresimize haber vermeleri durumunda "İhlal Olduğu" düşünülen içerikler, sitemizden hemen kaldırılacaktır. Anlayışınıza sığınır saygılar sunarız...
Twitter